Gode råd til ferien i Hurghada

En ferie i Hurghada bliver sandsynligvis en mindeværdig oplevelse, men som med så mange andre steder i denne verden, er det ikke helt som vi kender det hjemmefra. Så kan det være temmelig praktisk at vide lidt mere om, hvad man kan forvente, inden man tager hjemmefra.

Husk først og fremmest på at du er turist et meget fremmed sted. Når de lokale smiler og taler venligt til dig, kan det sagtens være fordi, de er smilende og venlige. Men lige på den anden side af dette ligger jo den kendsgerning at du er en mulig indtægtskilde. Lad nu være med at lade dig narre af 'den flinke mand' til at købe noget juks - hvert år kommer tusinder af turister hjem med hvad de tror er ægte antikviteter, som den smilende sælger altså sidder og fremstiller i sin fritid, eller har importeret fra andre steder, hvor de er fantastisk dygtige til at producere efterligninger.

Prut om prisen

Når nu snakken er på at købe ting, så lad endelig være med at betale det, du bliver bedt om, når du er på markedet. Det er nærmest en fornærmelse mod indehaveren, hvis du ikke lige bruger et par minutter på at prutte om prisen. Samtidig er det da kreperligt at betale mere end det dobbelte - når du kommer tilbage til hotellet sidder Jensen sikkert med noget magen til, som han kun gav en fjerdedel for.

Lær lidt af sproget

Prøv at lære lidt af det lokale sprog, gerne allerede inden turen. Hvis man som det mindste kan sige 'goddag', 'farvel' og 'tak' på arabisk, er det meget lettere at få rigtige, smilende venner, og ikke bare dem, som vil have ens penge.

Drikkevand og mad

Er der noget dejligere, end bare at åbne for vandhanen, hælde et glas friskt vand op, og drikke det med alle tegn på nydelse? Den går ikke i Egypten. Det vil sige, man kan da sagtens hælde vand i et glas og skylle det ned, bevares. Men der kommer altså en del andet end bare vand med ned. Bakterier i massevis. Og ikke den venlige slags, som vi er vant til at få tilbudt i vores yoghurt. Næh, nej, det er den væmmelige slags, som - hvis vi er heldige - komplet ødelægger ferien, fordi vi tilbringer resten af den på toilettet, eller - hvis vi er uheldige - giver os smitsom leverbetændelse eller andre kedelige ferieminder. Den værste souvenir er ikke den, man kan købe i basaren, men den som man får drukket. Køb flaskevand. Det findes alle steder. Spis heller ikke rå frugt og grøntsager. Få heller ikke isterninger i drikkevarerne. Pas på med at spise fisk på restaurant - der findes mange udmærkede fiskerestauranter, sprøg evt. din guide om han/hun kan anbefale et sted. Spis kun gennemstegt kød. Brug end ikke postevandet under tandbørstning, og hold munden godt lukket under brusebadet. Og endelig: Medbring en stor pakke Imodium eller lignende i toilettasken.

Pas på platugler

Man kan også tage på ornitologisk ferie - der er især god chance for at få øje på alle varianterne af platuglen. Dem er der nok af. Lad os sige at du kommer spadserende ned ad en gade, og der så pludselig kommer en vildt fremmed hen og indleder en samtale. Det gør de jo ikke uden grund, og denne grund er sandsynligvis ikke at de aldrig har set sådan en spændende europæer før. Den eneste anden forklaring er at når de ser dig komme gående, ser de ikke en person, men et dollartegn. Gå videre. Indlad dig ikke på samtale - de er verdensmestre i at holde din opmærksomhed.

Ture

Nå, men henne på hotellet, dem kan man da regne med, ikke sandt? Ikke nødvendigvis. Hvis du rejser med et rejseselskab, kan det godt være at de har ture og udflugter til en anstændig pris, men højst sandsynligt er det faktisk den del, de tjener deres penge på. Du er meget bedre tjent med at finde tur-arrangøren selv, og lave aftalen direkte med dem. Og husk så lige at prutte om prisen igen. Værd dog opmærksom på at guiden ofte vil være engelsktalende og altså ikke en dansk guide.

Vær afvisende med et smil

De lokale forretningsindehavere er eksperter i at få dig ind i deres forretning, hvor de så vil bruge alverdens kneb til at 'blive din ven' - måske beder de dig oversætte et brev, eller noget andet som gør, at der dannes en slags bånd mellem jer - og så vil du føle dig forpligtet til at købe noget fra dem. De er verdensmestre i at spille på lige nøjagtig den mentalitet, der er fremherskende, der hvor den enkelte turist kommer fra. De er ikke på udkig efter nye venner, men nye kunder. De bruger bare nogle andre metoder, end vi kender hjemmefra. Øv dig på at sige 'la shukran', hvilket betyder nej tak. Husk, det er altsammen et spil, så lad være med at være sur, men smil når du siger det, og gå så videre. Er dette et spil, som du har svært ved at acceptere, eller ved du på forhånd at du har svært ved at sige nej, så bliv hellere på hotellet.