El Quseir

Endnu en af Egyptens perler. Denne by ved Det Røde Hav kan spore sin historie ca. 5.000 år tilbage i tiden. Har du aldrig hørt om El Quseir, kan det være at du har hørt en af de andre navnevarianter, der har været knyttet til stedet over tiden. Al-Quseir, Al Qusair, Al Qusayr, El Quseir, Quseir, Quesir, Qusseir, Qosseir, eller Kosseir. Og så var der også engang, hvor den gik under navnet Leucus Limen.
Mövenpick Resort - El Quseir. Mövenpick Resort - El Quseir.
El Quseir ligger ret tæt på Nilen syd for Hurghada, og i ptolemæisk tid - dvs. perioden mellem 300 og 30 f.Kr. - var byen kendt som Den Hvide Havn. Byen har faktisk en lang historie som en af Det Røde Havs vigtigste havnebyer. Eksempelvis var det herfra at dronning Hatshepsut (regeringsperiode 1473-1458 f.Kr.) drog  ud på ekspedition mod det mytiske land Punt. Man er ikke helt sikre på, hvor Punt egentlig lå, og både det nuværende Somalia og Yemen har været nævnt, ligesom diverse sumpområder langs Nilen har været diskuteret som muligheder. Det ligger dog fast at man fra Punt hjembragte sådanne eksotiske varer som røgelse - i form af hele træer, ikke noget med en enkelt bøtte - guld, ibenholt, elfenben, aber og giraffer. I dronning Hatshepsuts tempel i Deir al-Bahri i Luxor kan man finde relieffer, der afbilder hjemkomsten af en sådan handelsekspedition fra Punt.

Hvis man savner bevis for byens betydning, skal man bare gå til centrum, hvor man finder sultan Selims fort fra det 16. århundrede. Tommelfingerreglen er at der kun opføres borge og den slags bygninger på steder af strategisk betydning. Byen havde også en vis betydning for pilgrimme med kurs mod Mekka. Samtidig har havnen haft væsentlig handelsbetydning som udskibningspunkt for fosfater.

Sådan er det jo med Egypten, alle steder er proppet til bristepunktet med ældgammel historie. Men i vore dage er El Quseir et roligt ferieområde, der som mange andre steder ved Det Røde Hav byder på smukke sandstrande, klart vand og koralrev. Op og ned ad kysten ser man mangrovesumpe og uspolerede vige. Har man hang til dykning og snorkling, er der ikke ret mange steder, man kan tage hen, der kan konkurrere med Det Røde Hav, og El Quseir er bestemt med på listen over seværdigheder inden for disse genrer.

Market in El Quseir. Foto: Andrea Pravettoni/flickrMarket in El Quseir. Foto: Andrea Pravettoni/flickr

Har man ikke svømmehud mellem tæerne, eller skal man bare have en pause fra vandets glæder, kan man med fornøjelse bevæge sig rundt i byens smalle, krogede gader, og nyde den blandede arkitektur. Fra traditionelt egyptisk over fransk til britisk, her er lidt af hvert. Her finder man også adskillige bazarer, der stadig har bevaret et tydeligt beduinpræg. En ældgammel karavaneruter leder til Qift i Nildalen gennem bjergene, og undervejs passerer man adskillige romerske og faraonske lokaliteter.

I El Quseir har man heldigvis besluttet sig for at al denne historie er bevaringsværdig, herunder også den mere nylige. Derfor har man blandt andet taget skridt til at bevare de førnævnte arkitektoniske værker med fransk og britisk indflydelse. Det omtalte fort er blevet restaureret og huser nu et interessant besøgscenter, hvor man kan se eksempler på lokal arkæologi, historie og kultur. Har man i det hele taget tid og lyst til at flette historie ind i sit ophold i El Quseir, behøver man ikke kede sig, men kan blot tage på tur til guldminerne i Bir Umm Fawakir eller den kolossale romerske by Mons Claudianus.

Uanset om lysten er til dykning i Det Røde Hav, soldyrkning ved dens bredder, eller en kulturelt oplysende udflugt til en af de mange historiske seværdigheder, finder man det hele med udgangspunkt i El Quseir.